Coa Deering Common

The fifth project by Stewart Brecher for the College of the Atlantic, the Deering Common Renovation and Addition, addresses adaptive reuse, accessibility and structural issues in a building of significant historical and sentimental value to the college. This 100 + year old house has been converted to the new student center containing lounge, dining, meeting, office and project spaces as well as a small health clinic Contextually sensitive additions bring bathroom, elevator and stair functions to the original structure. As a campus committed to net-zero carbon emissions, a real challenge on this renovation project was to bring Deering’s energy efficiency up to par with new construction projects adjacent to it. By guttting the interior and replacing all exterior openings, Deering could take advantage of spray foam insulation’s superior thermal resistance and air infiltration characteristics. The building now exceeds Energy Star blower door standards for infiltration by fifty percent.